Packaging 68

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Kedves Olvasó!

Gyakorlatilag nincs olyan termék, amit ne kellene becsomagolni és nyomtatni. Most már nem csupán a termékre és/vagy a csomagolására nyomtatunk, hanem egyre több termék készül nyomtatással is.

Mostani számunk kizárólagosan az interpack 2017 kiállítással, a világ legnagyobb csomagolástechnikai szakvásárával foglalkozik. Tesszük ezt azért, mert a jövőnket meghatározó területről van szó. A kiállítás résztvevői az élelmiszer- és italipar, az édességipar, a sütőipar, a gyógyszeripar,  a  kozmetikai ipar, a non-food fogyasztási cikkek és az ipari javak ágazatait kiszolgáló csomagolóipari és folyamattechnikai vállalatok, valamint a kapcsolódó területek szolgáltatói. A fennállása óta legsikeresebb rendezvényen egyértelművé vált, hogy a jövőben minden iparág minden résztvevőjének másképpen kell gondolkoznia. Nem elég terméket gyártani. A nemzetközi tevékenység is csupán egy lehetőség. Együtt kell dolgozniuk az eddigi klasszikus iparágaknak. Egységes gyártási folyamatba kell beolvadni, ahol a régi klasszikus iparágak már nem a terméket gyártják, hanem hozzájárulnak a termék elkészítéséhez.

Új anyagokból, új technológiák alkalmazásával, új igényeket kell kiszolgálni. A világ lejelentősebb iparága az élelmiszeripar. Ez megköveteli, magával húzza a csomagolástechnika növekedését és fejlődését. A legjelentősebb csomagolóanyagok továbbra is a papíralapú termékek. Ezeknél szinte már meg sem említjük az áruvédelmi szempontot. A marketing lehetőségei és sokfélesége mellett a hamisítás elleni védelem, az egyedi jelöléstechnikán alapuló, teljes életciklusra vonatkozó nyomon követhetőség is alapkövetelménnyé vált. Fejleszteni, beruházni kell annak, aki a piacon akar maradni. Hatékonyság nélkül azonban mindez kevés a megélhetéshez.

Sőt, az interpack felhívta a figyelmet arra is, hogy ez a folyamat a közeljövőben exponenciálisan felgyorsul az Ipar 4.0 fejlődésével. Nem struccolhatunk kényelemből, megszokásból, biztos pozíciónk tudatában. Aki nem néz körül és a fejét a homokba dugja, azt eltemeti a sivatagi homokvihar. Nem lehetünk kishitűek. Tudatában kell lennünk annak, hogy egy teljes átrendeződés küszöbén állunk. Ésszel, bátran, nem okoskodnunk, cselekednünk kell. Különben a csomagolástechnika is átgázol rajtunk.

                

 

                     

                                                                                        Tolnai László

 

scroll back to top

Kiegészítő információk

var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();