Legnagyobb piac: növekvő élelmiszerfogyasztás

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Nemcsak az életünk függ az élelmiszer- gazdálkodástól, hanem ez a világ egyik legnagyobb és legmeghatározóbb iparága. A csomagolt élelmiszerek például 2015-ben 2 billió eurós piacot jelentettek, és ez a terület röpke öt év alatt, 2020-ra 3 billió eurósra növekszik.

Ez az 50%-os  növekedés mutatja az interpack szervezőinek helyes döntését, hogy az élelmiszeripar, illetve annak csomagolástechnológiája az egyik központi téma. Németországban például 2016-ban a vállalkozások 13,3 milliárd euró árbevételt produkáltak az élelmiszer-csomagolás berendezéseinek gyártásával, ami 2,4%-os növekedést jelentett. A német gépgyártók ezen a területen is 3-4%-os növekedést prognosztizálnak A német élelmiszer- csomagoló gépek exportja szintén nagyon jelentős, hiszen 8,3 milliárd eurót ért el, a szállítások pedig több mint 100 országba történtek. Továbbra is Európa az egyik legnagyobb piac, hiszen a német élelmiszer-feldolgozó és -csomagoló berendezések forgalmának mintegy fele 4,1 milliárd euró értékben itt talál piacot. A második legjobban fejlődő terület Ázsia, csupán ez a térség 1,4 milliárd eurót költött, ami a német exportban 17%-át jelenti, míg Észak-Amerika 8%-ban, Latin-Amerika 4,4%-ban, Afrika 3,8%-ban részesedik. Nem véletlen tehát, hogy a Messe Düsseldorf és a német élelmiszer- és csomagolóanyag- gyártók szövetsége aktívan részt vesz a Save Food munkájában is.

Az élelmiszer-feldogozás és -csomagolás fontosságára nagy hatással van a világ lakosságának növekedése, a fiatalabb generációk középosztályának erősödése, valamint az általános biztonsági, minőségi és környezetvédelmi követelmények szigorodása. Az élelmiszer-csomagolás interpack-jelszava a Smart Future volt. Növekszik a csomagolt élelmiszerek regionális értékesítése is. 2015-ben a világban 753 millió tonna terméket értékesítettek, ami becslések szerint 2020-ra 13%-os növekedést mutat. Nyugat-Európában ez a növekedés csak 1%-os, Észak-Amerikában pedig 2%-os lesz. Ázsia viszont 28%-os növekedést produkál majd ezen a területen. Ezt követi Közel-Kelet Afrika 18%-kal, Latin-Amerika 9%-kal, Kelet-Európa 6%-kal, Ausztrália pedig 8%-kal.

Világviszonylatban Németország az élelmiszer-ipari berendezések és csomagológépek legnagyobb szállítója, 2015-ben például 21,2%-os részesedést ért el, míg Olaszország 20,7%-ot, az USA 7,7%-ot, Kína 6,8%-ot, Hollandia pedig 5,6%-ot.

A csomagolt élelmiszerek globális 753 millió tonnás mennyiségéből a tejtermékek, a sütemények, a rizsféleségek, az olajok, a szószok jelentik a legnagyobb tételeket.

 

 

 

 

scroll back to top

Kiegészítő információk

var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();