Smithers Pira: kétszázalékos nyomdai növekedés

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A Smithers Pira szerint 2020-ig a teljes nyomtatási mennyiség tovább csökken majd, értéke  azonban növekszik, ami a termékmix változásának eredménye. Növekedés várható a nagy értékű termékek termelési mennyiségében, különösen a csomagolás területén.

A Pira szakértői szerint azonban ez a növekedés földrajzi területenként más és más lehet  Vizsgálatába a legnagyobb nyomdákat és csomagolóanyag-gyártó csoportokat vonta be a Pira. Ezek szerint 2015-ben a teljes nyomtatási érték 870 milliárd dollár volt. A nyomtatási mennyiség azonban eddig is csökkent, ami A/4-es oldalra átszámolva 2010-ben 50,5 milliárd oldal volt , ami 2020-ra 49 milliárd A/4-es oldalra csökken majd.

Nyertesei és áldozatai is lesznek ennek a folyamatnak, tendenciaként azonban megállapítható a nagyobb értékű termékek iránti igény, a csökkenő példányszám és a gyorsabb átfutási idő. Mindez vonatkozik a csomagolóanyag-gyártásra is. A csomagolóanyagok és a címkék növekednek, viszont a publikációs nyomtatványok jelentős mértékben tovább csökkennek. Az elektronikus médiák tovább csökkentik a hagyományos grafikai mennyiségeket. A nyomdaipari szolgáltatóknak hatékonyabban kell dolgozniuk, ami csak jobb work-flow és nagyobb automatizálás révén érhető el, tovább kell csökkenteni a gyártási selejtek mennyiségét, hogy minél kevesebb papírt és festéket használjanak fel.

Ezek a tendenciák érvényesek a nyomtatott csomagolóanyagokra is. Ezen a területen a digitálisan előállított mennyiség nagyon kevés, egyedüli kivételt a digitális címkegyártás szegmense jelent. A digitális vegyszerek fejlesztése magával vonja azt is, hogy a csomagolószektorban kevesebb lesz a kihasználatlan csomagolások mennyisége. 2020-ig a hagyományos nyomdaipar és címkegyártás területén jelentősen nő majd a digitális technológia alkalmazása.

Csökken a nyomdaipar nagysága Észak- Amerikában, Nyugat-Európában és Ausztráliában, nő viszont Latin-Amerikában, a Közel-Keleten, Kelet-Európában és Afrikában. Ázsia a legnagyobb nyomdatermék- és értékelőállító. Kína nyomdai teljesítménye folyamatosan növekszik, és 2015-ben utolérte az USA-t, így ma már a világ legnagyobb nyomdai piaca. Itt azonban a nyomtatott termékek értéke lényeges kisebb a termékmix és az alacsonyabb árképzés miatt. Csökken az analóg nyomdai berendezések ára, a digitális egységek árszintje viszont meg is duplázódhat.

A nyomdafesték- és -lakkpiac nagysága az össznyomtatási volumentől függ, és a csökkenő festékmennyiség felhasználása miatt (például az UV-LED-technológia) csökken a forgalmazott mennyiség. Növekedés várható a digitális tinták területén.

 

scroll back to top

Kiegészítő információk

var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();